Saoedische coalitie blokkeert AZG-vluchten naar Jemen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De afgelopen drie dagen heeft de militaire coalitie onder leiding van Saoedie-Arabië de vluchten van Artsen Zonder Grenzen naar Jemen geblokkeerd. De coalitie van soennitische Arabische landen weigert de organisatie medische en humanitaire hulp te verlenen aan een bevolking die in grote nood verkeert. Artsen Zonder Grenzen roept de door Saoedi-Arabië geleide coalitie op de organisatie onmiddellijk toegang te verlenen tot Jemen. Dat meldt de hulporganisatie vandaag in een communiqué. Alle grensovergangen, zeehavens en vliegvelden werden door de coalitie op 6 november gesloten. Er werd een uitzondering beloofd voor humanitaire voorraden en teams, maar die belofte werd tot dusver niet nageleefd.

"De coalitie heeft Artsen Zonder Grenzen niet toegestaan van Djibouti naar Sana'a of Aden te vliegen, ondanks onze herhaaldelijke verzoeken voor doorgang. Voor onze hulp is het essentieel dat onze hulpverleners en vracht met voorraden Jemen in komen", verklaart Justin Armstrong, hulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Jemen.

De verklaring van de Saoedische coalitie bevatte ook een waarschuwing aan het adres van humanitaire organisaties: vermijd specifieke gebieden in Jemen. Als hulporganisaties deze opvolgen, zou dat betekenen dat duizenden mensen die juist het zwaarst getroffen zijn, van medische zorg verstoken zijn. Dat gaat tegen het humanitaire principe van onpartijdigheid in: hulp moet gegeven worden aan zij die hulp het hardst nodig hebben, los van welke politieke overweging dan ook, klinkt het voorts.

Bron: Belga