Internationaal Strafhof start onderzoek naar misdaden tegen menselijkheid in Burundi

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Internationale Strafhof in Den Haag (ICC) heeft vandaag de aanklager toestemming gegeven om een onderzoek te openen naar misdaden tegen de menselijkheid in het Centraal-Afrikaanse Burundi. Het onderzoek gaat over de periode van 26 april 2015 tot 26 oktober 2017, voor misdaden gepleegd in Burundi of door Burundezen buiten hun land. De beslissing, die dateert van 25 oktober, werd vandaag bekendgemaakt. Op 27 oktober was Burundi het eerste land dat zijn vertrek uit het Strafhof officialiseerde. De rechters moesten voor die datum hun toestemming geven voor het openen van een onderzoek.

Bij geweld in Burundi zijn in de periode van april 2015 tot oktober 2017 zeker 1.200 doden gevallen. Meer dan 400.000 mensen sloegen op de vlucht. Aanleiding voor het geweld was de aankondiging van president Pierre Nkurunziza om zich kandidaat te stellen voor een ongrondwettelijke derde termijn, waartoe hij in juli 2015 verkozen werd. Intussen zijn er vergevorderde plannen om de grondwet te wijzigen zodat Nkurunziza tot 2034 kan aanblijven.

Het onderzoek zal onder meer gaan over moorden en moordpogingen, opsluitingen, mishandelingen, verkrachtingen en gedwongen verdwijningen. Die misdaden zouden gepleegd zijn door de politie, inlichtingendiensten, leger en leden van de jongerenmilitie van de regeringspartij.

Omdat er momenteel in Burundi geen echt onderzoek loopt naar deze misdaden, merkt het Hof op dat er geen "conflict is wat betreft jurisdictie".

Uitzonderlijk kreeg de aanklager de toelating om de toelatingsprocedures tien dagen lang stil te houden, "om de risico's op het leven en welzijn van de slachtoffers en potentiële getuigen te verminderen".

Burundi maakte eind oktober vorig jaar al bekend dat het zich terugtrekt uit het Statuut van Rome, maar die terugtrekking is pas officieel na een periode van één jaar.

In een persbericht wijst het Strafhof er ook op dat Burundi, hoewel het geen lid meer is, nog altijd de plicht heeft mee te werken aan het onderzoek. "Burundi aanvaardde die verplichtingen toen het het statuut van Rome bekrachtigde", aldus het Strafhof.

Bron: Belga