Canada herdenkt slachtoffers gasaanvallen 1915

door
Belga
Leestijd 2 min.

Canada heeft vanochtend hulde gebracht aan de slachtoffers van de Duitse gasaanvallen in 1915. Dat gebeurde aan de Brooding Soldier in Sint-Juliaan bij Langemark-Poelkapelle. Er werd ook een herdenkingsplaat onthuld. De herdenkingen van de Derde slag bij Ieper zijn volop bezig, maar Canada stond vandaag ook stil bij de slachtoffers van de Tweede slag bij Ieper in 1915. Tijdens die slag werd voor het eerst chloorgas ingezet. Op 22 april 1915 draaiden de Duitse troepen bijna 6.000 cilinders open en verrasten de geallieerde troepen met 150 ton van het dodelijke chloorgas. De Fransen werden als eerste getroffen, waardoor de Canadezen moesten oprukken om de rechterflank te verdedigen. Het was meteen ook de start van de Canadese deelname aan de Eerste Wereldoorlog. Later richtten de Duitsers het chloorgas ook op de Canadezen. Er vielen meer dan 6.000 Canadese slachtoffers, van wie er ruim 2.000 het leven lieten.

De plechtigheid opende met een getuigenis van Fred Adams, voorgelezen door een jongere. Tijdens de ceremonie werd onder meer door burgemeester van Langemark-Poelkapelle Alain Wyffels en de Canadese parlementaire secretaris voor de minister voor veteranenzaken, Sherry Romanado, gewezen op de zinloosheid van de oorlog. Beiden brachten een duidelijke vredesboodschap mee tijdens de ceremonie, die bij momenten in vier talen werd gegeven, namelijk het Engels, Frans, Nederlands en de inheemse Canadese taal.

Er werd ook een herdenkingsplaat onthuld met een korte historiek en een verwijzing naar de Canadese dichter John McCrae, die tijdens de slag "In Flanders Fields" schreef.

Gisteren werden onder de Menenpoort in Ieper ook de Canadese slachtoffers van de Derde slag bij Ieper herdacht. Tot zaterdag zijn er nog verschillende herdenkingsplechtigheden in de Westhoek.

bron: Belga