Paradise Papers - "Investeringen via schimmige belastingparadijzen zijn niet duurzaam, noch sociaal"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Oxfam Solidariteit vindt het niet kunnen dat de Belgische Maatschappij voor Internationale Investering (BMI) betrokken is bij de Panama Papers. Zo investeert de BMI onder meer via de Britse Maagdeneilanden en Hongkong in de Dinh Vu Industrial Zone, een groot havenproject in Vietnam. Maar "investeringen via schimmige belastingparadijzen zijn niet duurzaam, noch sociaal. Belastingparadijzen zitten transparantie in de weg en ondermijnen de belastinginkomsten van ontwikkelingslanden", luidt de persmededeling woensdag.

Oxfam noemt het "schokkend" dat ook de Belgische staat betrokken is bij de Paradise Papers. De organisatie roept de regering dan ook op om "publieke investeringen via belastingparadijzen te verbieden. Daarnaast moet er een onderzoek komen naar mogelijk inkomstenverlies van Vietnam. Meer algemeen pleit Oxfam voor de invoering van sterke controlled foreign company rules (CFC-regels), een maatregel tegen het parkeren van winsten in belastingparadijzen", klinkt het.

De ngo benadrukt het belang van het verlies van inkomsten voor ontwikkelingslanden. Die "verliezen jaarlijks naar schatting 100 miljard dollar aan belastinginkomsten omdat multinationals belastingen ontwijken. Een derde van dat bedrag, 30 miljard dollar, is voldoende om het leven van acht miljoen vrouwen en kinderen te redden, als het in gezondheidszorg geïnvesteerd zou worden", besluit Oxfam.

bron: Belga