Van Overtveldt wil schuld onder 100 procent: vragen over overheidsparticipatie in bpost

Van Overtveldt wil schuld onder 100 procent: vragen over overheidsparticipatie in bpost

In zijn beleidsnota schetst minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zijn ambitie om de Belgische schuldgraad nog deze legislatuur tot onder de 100 procent te laten zakken. Dat doet vermoeden dat op de verkoop van overheidsparticipaties wordt gemikt. In de bevoegde Kamercommissie polsten verschillende oppositieleden vandaag naar de concrete plannen met bpost. Het overheidsaandeel in bpost terugdringen onder de vijftig procent is voor minister van Post Alexander De Croo (Open Vld) geen taboe, maar absoluut ook geen fetisj. Dat heeft de liberale vicepremier verklaard in de Kamer, tijdens de bespreking van zijn nieuwe postwet.

Eerder deze legislatuur keurde het parlement een wetsontwerp van De Croo goed dat het mogelijk maakt in de toekomst onder de vijftig procent te duiken. Minister De Croo benadrukte evenwel dat hij nooit eerder over een privatisering van bpost heeft gepraat vanuit een budgettaire invalshoek. Voor hem staat het industrieel project voorop, met een impact op de tewerkstelling en de economie, luidde het.

Hij verwees naar de taskforce die zich moet buigen over de overheidsparticipaties. “Is er vandaag een concrete discussie? Neen. Komt er een discussie in de algemene zin? Ja”, stelde de minister. Hij meent dat de geleidelijke manier waarop de Belgische markt werd opengesteld, een goede manier was. “Ik geloof dat we vandaag klaar zijn voor een volgende stap”.

bron: Belga