Onderzoek naar doodsbedreigingen tegen Charlie Hebdo

Onderzoek naar doodsbedreigingen tegen Charlie Hebdo
Onderzoek naar doodsbedreigingen tegen Charlie Hebdo

Het Franse satirische blad Charlie Hebdo heeft wegens doodsbedreigingen Justitie ingeschakeld. Het Openbaar Ministerie in Parijs heeft een vooronderzoek ingeleid wegens doodsbedreigingen en publieke rechtvaardiging van een terreurdaad, zo is gisteravond in justitiekringen bevestigd. Islamisten hadden in januari 2015 al een aanslag op de redactie van Charlie Hebdo gepleegd en twaalf mensen vermoord. Volgens de Franse pers hadden vele gebruikers van sociale media met bedreigingen op de jongste frontpagina van het magazine gereageerd. Deze keer gaat het om een cartoon over de bekende islamwetenschapper Tariq Ramadan, die in Frankrijk in opspraak is gekomen wegens beschuldigingen van verkrachting. Na twee klachten tegen Ramadan is de Franse Justitie een onderzoek begonnen. De islamoloog diende van zijn kant klacht in wegens valse beschuldigingen en sprak van een “lastercampagne” tegen hem, die georkestreerd wordt door zijn “jarenlange tegenstanders”.

Op de Charlie-cartoon tekent zich onder broek van een figuur een enorme erectie af, daarnaast staat geschreven: “Verdediging van Tariq Ramadan – Ik ben de zesde zuil van de Islam”. De vijf zuilen van de Islam zijn centrale plichten voor moslims, waaronder het gebed. Charlie Hebdo is bekend voor zijn provocerende karikaturen, die wel vaker ter discussie staan.

Publicatiedirecteur Riss zei op de zender Europe 1: “Er is een rode lijn die niet mag overschreden worden. Men kan zeggen wat men wil over Charlie, dat is niet het probleem. Maar iemand met de dood bedreigen, is niet toegelaten op straat, noch in een krant, nergens”. Volgens Riss stelt Ramadan zich voor als een islamoloog en daarom heeft Charlie hem ook zo afgebeeld.

Bron: Belga