Koning Filip looft de banden tussen België en India

door
Belga
Leestijd 2 min.

Koning Filip heeft vandaag in zijn speech tijdens het staatsbanket de goede banden tussen België en India in de verf gezet. Beide landen hebben volgens de koning een belangrijke "vertrouwensband". Koning Filip en koningin Mathilde zijn sinds zondag voor een vijfdaags staatsbezoek in India. Brussel en New Delhi vieren dit jaar 70 jaar diplomatieke relaties.

De Belgische vorst verwees in zijn toespraak naar een oude Indiase spreuk die al 2.500 jaar oud is: "Satyam eva jayate". "De waarheid overwint altijd. In de wereld van vandaag, die erg complex is, is dat meer dan ooit geldig. Het zal ons leiden tijdens ons bezoek aan India", aldus koning Filip.

"Zoals vele Belgen en leden van onze delegatie zijn we naar India gekomen met veel respect en bewondering voor jullie oude en rijke cultuur. Die blijft ons inspireren en verwonderen. Tijdens de voorbije eeuwen hebben India en België een vertrouwensband opgebouwd", ging de koning voort. Hij verwees naar een aantal episodes in de geschiedenis, zoals de Eerste Wereldoorlog, tijdens de welke duizenden Indiërs het leven lieten aan het front in België.

"Samen staan we voor nieuwe uitdagingen. Het is dan goed om te weten dat beide landen een goede relatie hebben om op terug te vallen en voort te bouwen", aldus de koning. Hij verwees ook naar een aantal "ambitieuze" projecten van de Indiase regering, zoals Digital India, Make in India, Skill India, Start Up India, Smart Cities en Clean Ganga.

Volgens de Belgische vorst verdedigen Europa en India "dezelfde waarden voor open en vrije samenlevingen". "België is een land op het kruispunt van Europese culturen en talen. Ons land wil een open poort zijn voor India richting Europa", aldus koning Filip.

Bron: Belga