Europese ministers buigen zich over zwarte lijst belastingparadijzen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese ministers van Financiën buigen zich morgen in Brussel over de samenstelling van een zwarte lijst van belastingparadijzen. Tegen de achtergrond van de publicatie van de Paradise Papers sprak eurocommissaris Pierre Moscovici alvast de hoop uit dat de ministers het snel eens zullen raken over een "geloofwaardige" lijst. Anderhalf jaar na de Panama Papers lanceerde een internationaal consortium van onderzoeksjournalisten zondag nieuwe onthullingen over bedrijven en gefortuneerden die beroep doen op complexe fiscale constructies in belastingparadijzen om belastingen te ontwijken. De zogenaamde Paradise Papers zijn gebaseerd op documenten van het Bermudaanse offshore advocatenkantoor Appleby.

"Dit toont dat er nog steeds bedrijven en gefortuneerde mensen zijn die tot veel, zoniet tot alles bereid zijn om te vermijden dat ze net als iedereen belastingen moeten betalen. Maar het is ook goed nieuws, want het sterkt het besef, met name bij de lidstaten, dat ze vooruitgang moeten blijven boeken in de strijd tegen belastingfraude en -ontwijking", zo reageerde Moscovici maandag op de "shockerende" onthullingen.

Zo vraagt Moscovici de snelle publicatie van een "geloofwaardige" Europese zwarte lijst van belastingparadijzen. "De Oeso, een zeer belangrijke instelling die ik respecteer, heeft slechts één niet-coöperatief rechtsgebied op de lijst staan: Trinidad en Tobago. Wij hebben meer veeleisende criteria. Ik wil een sterke, geloofwaardige lijst hebben", blikte de eurocommissaris vooruit.

De ministers buigen zich morgen over de zwarte lijst, maar pas begin december moeten ze knopen doorhakken. Een zestigtal geviseerde rechtsgebieden heeft nog tot 18 november tijd om een antwoord te verstrekken op Europese vragen over transparantie en de naleving van internationale afspraken in de strijd tegen belastingontwijking. Zo kunnen ze alsnog vermijden dat ze op de lijst belanden en een risico op sancties lopen.

bron: Belga