Paradise Papers – Ook 500 namen met link naar België onderzocht

De Paradise Papers waarover het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) zondag bericht, bevatten ook tienduizenden links naar honderden bedrijven en personen in België. Dat schrijven De Tijd, Knack en Le Soir, die voor ons land deel uitmaken van het ICIJ. Uiteindelijk werden 500 namen weerhouden voor verder onderzoek. Daarover zullen de Belgische onderzoeksjournalisten later deze week nog uitgebreid berichten. Intussen maakten de betrokken Belgische media wel al gewag van een link met de haven van Antwerpen, want, zo schrijven ze, de Amerikaans-Russische zakenrelatie die in het onderzoek uitgebreid wordt belicht, werd meer dan één keer “geconsumeerd” in de haven van Antwerpen, samen met enkele andere grote Europese havens. Ze benadrukken tegelijk dat hiermee wel geen enkele Belgische wet is overtreden.
Enkele tankers die door de rederij Navigator, waarin de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross een aandeel heeft, werden verhuurd aan het Russische energiebedrijf Sibur, waarvan onder andere Poetins schoonzoon Kirill Shamalov eigenaar is, deden verschillende keren de haven van Antwerpen aan om gekoeld Russisch gas (LPG) af te zetten.
Die gasleveringen liggen gevoelig in de VS, maar bij ons was er geen vuiltje aan de lucht, schrijven de onderzoeksjournalisten. Voor zijn zaken in België gebruikt Sibur een vennootschap uit Oostenrijk, die hier vijf jaar geleden is ingeschreven.
Navraag bij de Belgische douane leert dat al die gasleveringen uit Rusland geen enkele Belgische wet overtreden want tegen Sibur noch tegen zijn eigenaars gelden Europese handelssancties. Er is zelfs geen enkele Europese beperking opgelegd voor de invoer van gas uit Rusland, luidt het. Voor het Witte Huis zijn deze onthullingen mogelijk wel problematisch want ze ontsluieren een van de verborgen zakenrelaties tussen Trumps regering en Poetin.

bron: Belga