Paradise Papers - Kritiek op Europese overheden na nieuwe onthullingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De nieuwe grootschalige onthullingen van de ICIJ-onderzoeksjournalisten over fiscale constructies in belastingparadijzen verhogen opnieuw de druk op de Europese overheden om forser op te treden. Verschillende ngo's hekelen zondagavond dat de EU-lidstaten treuzelen met de voorstellen die de Europese Commissie deed na het vorige grote datalek, de Panama Papers. "EU-lidstaten zoals Duitsland verzetten zich tegen de toename aan financiële transparantie", zegt Carl Dolan, de directeur van Transparency International EU. "Na de Panama Papers is de Europese Commissie in actie geschoten, maar de nationale hoofdsteden moeten nog steeds instemmen met twee voorstellen die klaarheid zouden helpen scheppen rond deze witwaspraktijken en gevallen van belastingontwijking en -ontduiking."

Transparency International EU beklemtoont dat het al lang aandringt op twee instrumenten die het publiek meer zicht zou geven in fiscale constructies in het buitenland. Zo pleit de organisatie er met name voor om multinationals te verplichten per land waarin ze actief zijn de belangrijkste financiële data te rapporteren, inclusief belastingparadijzen. TI wil daarnaast ook dat er een einde komt aan anonieme bedrijven en fondsen.

Ook Global Witness hekelt het getreuzel met strengere Europese regelgeving. De organisatie wil dat de lidstaten bij de komende onderhandelingsronde afspreken om "de ware eigenaars van alle bedrijven en fondsen in de EU publiek te maken". "Ze deden het voorbije jaar niets anders dan het blokkeren van aanpassingen die de problemen zouden aanpakken. Door niet in te grijpen zijn ook zij medeplichtig in dit corrupte systeem", besluit topvrouw Rachel Owens.

bron: Belga