Manifestatie in bruinkoolmijn bij Bonn

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een 200-tal betogers hebben vandaag in een koolmijn bij Bonn de impact van steen- en bruinkool op het klimaat aan de kaak gesteld. In de vroegere Duitse hoofdstad begint maandag de 23ste conferentie van de Verenigde Naties over de klimaatverandering. Na een lange tocht door een niemandsland vatten de betogers, gekleed in witte overalls, post aan de rand van een gigantische krater van de open bruinkoolmijn in Hambach. Onder het toeziende oog van de politie ontrolden ze spandoeken met daarop "Welkom op COP23" en "Laten we de grenzen verbranden, niet het klimaat".

"Bruinkool is een van de meest vervuilende fossiele brandstoffen" voor de lucht en het klimaat, benadrukt de Duitse antikoolbeweging Ende Gelande, die de actie opzette. Voor de gelegenheid waren militanten uit Oceanië overgekomen.

"Op het internationale toneel stellen politici en corporaties zich als redders van het klimaat voor, terwijl op enkele kilometers het klimaat letterlijk in rook opgaat", hekelde Janna Aljets, woordvoerder van de campagne.

De bruinkoolmijn, die op een 50-tal kilometer van Bonn ligt, behoort tot de Duitse groep RWE. Volgens RWE wordt daar jaarlijks 40 miljoen ton bruinkool ontgonnen.

Volgens het Internationaal Energieagentschap is steenkool jaarlijks goed voor 45 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot afkomstig van de energiesector. Daar komen nog andere broeikasgassen en fijnstof bij.

Bron: Belga