Voortvluchtige Saouti-broer opgepakt in Marokko

door
Belga
Leestijd 2 min.

De voortvluchtige terreurverdachte Mohamed Saouti is na een vlucht van drie maanden opgepakt. Dat schrijven Het Nieuwsblad en La Dernière Heure vandaag, en kreeg ook de VRT bevestigd. Hij is de broer van de voor terrorisme veroordeelde Saïd Saouti, lid van de Brusselse motorclub Kamikaze Riders. De in Marokko opgepakte Saouti wordt gelinkt aan de vondst van een wapenarsenaal in Anderlecht en nabij Rijsel. In een Anderlechtse garagebox werd begin deze zomer een enorm wapenarsenaal en politie-uniformen aangetroffen. De twee broers Khalid en Akim werden toen aangehouden, een derde was dus nog op de loop.

Bij het gerecht werd gevreesd dat Saouti zich in het nauw gedreven voelde en het daardoor heel onvoorspelbaar was wat zijn volgende zet zou zijn. De politie was sindsdien met man en macht op zoek naar hem. De man werd begin oktober in Marokko opgepakt. België zal waarschijnlijk om zijn uitlevering vragen. Maar omdat hij geen dubbele nationaliteit heeft, is het te betwijfelen of Marokko op die vraag zal ingaan. Saouti zal dan waarschijnlijk daar een proces krijgen.

Het is niet duidelijk of Saouti werd opgepakt in het kader van het Belgische aanhoudingsbevel, of vanwege feiten in een Marokkaans dossier. Het wapenarsenaal dat bij de familie Saouti aangetroffen werd, is niet min: verschillende kalasjnikovs, vier ontstekingsmechanismen, een riot gun, drie handvuurwapens met munitie, radio's, twee kogelwerende vesten, een blauw zwaailicht, een uniform van een veiligheidsagent, twee politie-uniformen en een uniform van de Civiele Bescherming. Ze zouden plannen gehad hebben om een aanslag te plegen.

bron: Belga