Marghem over de crisis in Catalonië: “We mogen ons niet mengen in de zaken van een soeverein land”

Marghem over de crisis in Catalonië: "We mogen ons niet mengen in de zaken van een soeverein land"

“België mag zich in geen geval mengen in de zaken van een soeverein, democratisch, land.” Dat heeft federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) vandaag gezegd, nu Spanje een Europees aanhoudingsmandaat uitvaardigt voor voormalig Catalaans minister-president Carles Puigdemont. Het Spaanse gerecht heeft donderdag besloten om acht Catalaanse minister in voorlopige hechtenis te plaatsen. Tegen Carles Puigdemont en vier andere ministers die wellicht nog in België verblijven, wordt een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd.

Marghem verklaarde vandaag op radiozender La Première dat het gerecht zijn gang moet kunnen gaan. “Zij moeten de zaak onderzoeken, maar er bestaan internationale conventies met Spanje die moeten worden uitgevoerd”, zei ze.
Een eventuele asielaanvraag van de minister-president in België zal volgens haar geen gevolg hebben. “Het gerecht in zijn land functioneert voor zover ik weet volgens democratische principes die moeten worden gerespecteerd.” Volgens de minister is politieke dialoog nog steeds de beste optie om uit de crisis te raken.

bron: Belga