Champions League - Vertonghen, Alderweireld en Dembele verslaan Real Madrid voor plaats in achtste finales

Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Moussa Dembele hebben zich woensdag met Tottenham van een plaats in de achtste finales van de Champions League verzekerd. Ze deden dat in stijl door titelverdediger Real Madrid op Wembley met 3-1 opzij te zetten. Dele Alli was de uitblinker bij de Spurs. De 21-jarige Engelsman nam de 1-0 (27e) en 2-0 (56e) voor zijn rekening. Christian Eriksen (65e) maakte de afstraffing compleet, waarna Cristiano Ronaldo (80e) de eer redde. Vertonghen en Alderweireld startten in de basis, maar die laatste moest al na 24 minuten geblesseerd naar de kant. Dembele mocht in de 66e minuut invallen.

Na een tien op twaalf is Tottenham zeker van een plaats bij de eerste twee in groep H. Real volgt met zeven punten. Dortmund en APOEL, die 1-1 gelijkspeelden hebben er allebei twee.

In groep F heeft Manchester City de kwalificatie al op zak. Dat na een 2-4 zege op het terrein van Napels. De competitieleider in de Premier League had de eerste dertig minuten nochtans weinig in te brengen tegen de ontketende thuisploeg. De 1-0 van Lorenzo Insigne na een fraaie combinatie met Dries Mertens kwam niet als een verrassing. Maar daarna luwde de storm en werd City steeds sterker. Nicolás Otamendi kopte voor rust al de gelijkmaker binnen. City drukte door in de tweede helft en klom via John Stones (48e) op voorsprong. Napels, koploper in de Serie A, richtte zich nog even op en maakte er 2-2 van via een strafschop, zuiver ingeschoten door Jorginho (62e). Waarna Sergio Agüero (69e) en Raheem Sterling (90e) City de zege bezorgden. "Kun" Agüero werd met zijn doelpunt de nieuwe clubtopscorer. De Argentijn trof nu 178 keer raak voor City en doet zo beter dan Eric Brook, die het oude clubrecord van 177 doelpunten al in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw vestigde. Mertens speelde de volledige wedstrijd voor Napels, Kevin De Bruyne deed hetzelfde voor City.

City heeft met het maximum van twaalf punten drie punten voor op Shakhtar Donetsk, dat Feyenoord met 3-1 versloeg. Voor Napels (3 ptn) dreigt de uitschakeling, voor Feyenoord (0) is die al een feit.

In groep E is het wel nog spannend. Liverpool, met doelman Simon Mignolet op de bank, gaat met 8 punten aan de leiding, voor Sevilla, dat met 2-1 de punten thuis hield tegen Spartak Moskou. Sevilla heeft 7 punten, Spartak 5 en Maribor 1.

Porto hield zijn kansen in groep G gaaf door Leipzig met 3-1 te verslaan. Eerder op de dag speelden Besiktas en het Monaco van Youri Tielemans al 1-1 gelijk. Besiktas kan met 10 punten de kwalificatie al ruiken. Porto volgt met 6, voor Leipzig (4) en Monaco (2).