Crisis Catalonië – “We staan stand-by”

Carles Puigdemont, de ex-minister-president van Catalonië, heeft tijdens een druk bijgewoonde persconferentie in Brussel gezegd dat hij geen politiek asiel zou aanvragen in België. Toch wordt die optie nog niet volledig van tafel geveegd. “Er kan nog altijd een Europees aanhoudingsbevel worden uitgevaardigd”, zegt Paul Bekaert, de Belgische advocaat die Puigdemont bijstaat. Carles Puigdemont streek gisteren/maandag neer in Brussel nadat de Spaanse openbaar aanklager had aangekondigd dat hij de afgezette Catalaanse regering wil vervolgen voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en staatsondermijning.
Nadat staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in het weekend liet verstaan dat Puigdemont politiek asiel zou kunnen aanvragen in België, werd dit vermoeden door de komst van voormalige Catalaanse minister-president naar Brussel nog versterkt.
Een aanvraag tot politiek asiel komt er niet meteen, liet Puigdemont verstaan. Maar definitief is dat zeker nog niet, verduidelijkt zijn advocaat. “Zolang de mogelijkheid bestaat dat Spanje vraagt om Puigdemont uit te leveren, kan niet uitgesloten worden dat hij politiek asiel aanvraagt.”
Toch vindt Bekaert de hele heisa zwaar overdreven. “Wat Puigdemont doet is perfect legaal. Elke Spanjaard is vrij om naar België te komen. Bovendien heeft hij zelf aangehaald dat hij voor Brussel koos omdat het hem een forum voor Europa en de internationale gemeenschap geeft.”
Hoe lang Puigdemont in België zou blijven, weet Bekaert niet. “Hij is naar hier gekomen om in alle veiligheid en rust te werken. En wij zijn staan in de tussentijd stand-by”, besluit meester Bekaert.

bron: Belga