Leuvense onderzoekers ontdekken genen die kanker tegenhouden

AFP PHOTO / HO

Onderzoekers van het Departement Menselijke Erfelijkheid van de KU Leuven en het Francis Crick Institute (Londen) hebben 27 nieuwe genen geïdentificeerd die fungeren als een rem op de groei van kankercellen. De genen kunnen dienen voor de ontwikkeling van nieuwe kankertherapieën.

Kanker ontstaat door genetische veranderingen. Het kan zowel gaan om een minieme verandering van de DNA-code als het dupliceren of verdwijnen van grote delen van de code. De meerderheid van deze mutaties draagt niet bij tot de ontwikkeling van de tumor. Daarnaast zijn er veranderingen in genen die de groei van kankercellen wel beïnvloeden.

Uit een analyse van 2.200 tumorstalen detecteerden de onderzoekers 96 delen in het menselijk genoom die verloren gaan bij de ontwikkeling van tumoren. Hierbij werden 27 -genen geïdentificeerd die als rem fungeren op de groei van kankercellen.

«Als de tumor wil groeien, moet hij deze genen kwijt zien te spelen. Plaatsen waar ze verdwenen zijn, bieden tevens waardevolle informatie over de ontwikkeling van kanker», aldus Peter van Loo (KU Leuven/Francis Crick Institute).