Puigdemont is in België, samen met vijf andere gewezen regeringsleden

Puigdemont is in België

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is vandaag in Brussel. Puigdemont is in het gezelschap van Meritxell Borràs (PDECat), Toni Comín (ERC), Joaquim Forn (PDECat), Dolors Bassa (ERC) en nog een vijfde lid van de afgezette Catalaanse regering. Het gezelschap zou van plan zijn om in ons land politiek asiel aan te vragen, zo berichten de krant El Periódico en tv-zender La Sexta. De verplaatsing van Puigdemont werd volgens El Periódico georganiseerd door Amadeu Altafaj, de naar verluidt ondertussen aan de kant geschoven vertegenwoordiger van de Catalaanse regering in Brussel.

De Spaanse Partido Popular bestempelde de “vlucht” van Puigdemont al als “een teken van wanhoop”. “Dat hij naar Brussel gaat, de thuisbasis van de Europese instellingen, waar de verdediging van de rechtsstaat één van de grote waarden is, is een tegenstrijdigheid op zich. Het is een blunder”, aldus Fernando Martínez-Maillo, secretaris-generaal van de PP. Hij zei nog dat “Puigdemont vrij is om naar Brussel te gaan… en terug te komen”.

Vlaams-minister president Geert Bourgeois heeft vandaag geen afspraak met Puigdemont, zo meldt het Spaanse persbureau EFE op basis van bronnen binnen de N-VA.

bron: Belga