Duizenden formulieren minder door 'Tarra-toets' in het onderwijs

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits zal bij elk nieuw onderwijsinitiatief de 'Tarra-toets' toepassen en ze verwacht ook dat de onderwijspartners hetzelfde doen. Die 'Tarra-toets' moet de planlast in het onderwijs helpen verminderen. Specifiek voor het basisonderwijs plant de CD&V-minister maatregelen die moeten zorgen voor een afname van 9.000 formulieren per jaar. Dat staat te lezen in de beleidsbrief Onderwijs van minister Crevits. Met de "Operatie Tarra" heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits van de vermindering van de planlast in het onderwijs een absolute prioriteit gemaakt. Door het "monster van de planlast" te lijf te gaan, wil de CD&V-minister ervoor zorgen dat er in het onderwijs meer tijd vrijkomt voor de kerntaken, in het bijzonder voor lesgeven.

Minister Crevits knipte de voorbije jaren al in verschillende administratieve verplichtingen en regeltjes en wil in het werkjaar 2017-2018 verdergaan op die ingeslagen weg. Zo kondigt ze in haar beleidsbrief aan dat de bestaande formulieren in het basisonderwijs voor de aanwending van de lestijden vervangen zullen worden door een webformulier. In dat formulier is het aantal in te vullen velden ook "drastisch verminderd".

"Het formulier informeert de scholen ook in real time over de doorgegeven opdrachten en omkadering", klinkt het. "Ook zullen basisscholen enkel nog in specifieke omstandigheden informatie moeten verstrekken over de afstand tussen de school en haar vestigingsplaatsen", zo staat nog te lezen in de beleidsbrief.

Al die maatregelen samen moeten zorgen voor een afname van zo'n 9.000 formulieren per jaar.

Ook in het secundair onderwijs worden maatregelen genomen om de planlast voor de scholen te verminderen. Zo zal de onderwijsadministratie bijvoorbeeld de verplichting van scholen overnemen om een aantal gegevens aan de sociale zekerheid te bezorgen. Het gaat dan in eerste instantie om gegevens van (deeltijdse) werkloosheid. Later volgen gegevens rond ziekte en arbeidsongevallen.

bron: Belga