Auteurs en uitgevers vragen dringend aanpassing fotokopievergoeding

Op de Boekenbeurs in Antwerpen hebben auteurs en uitgevers maandag de politiek opgeroepen de ‘fotokopiewet’ aan te passen. “Door de nieuwe wet verliezen auteurs en uitgevers de helft van hun inkomsten uit hun zogenaamde reprografievergoeding, terwijl wie fotokopieert uit hun beschermd werk bijna drie keer meer betaalt per pagina dan voordien”, klinkt het. Bekende auteurs steunen de actie. Volgens de initiatiefnemers worden in België jaarlijks zo’n miljard pagina’s uit auteursrechtelijk beschermde werken gefotokopieerd. Auteurs en uitgevers kregen in 2015 bijna 24,4 miljoen euro euro als compensatie, klinkt het.
“Door de nieuwe wet, die de apparatenvergoeding schrapt en vervangt door een hoger paginatarief, zien de auteurs en uitgevers in 2017 de helft van hun inkomsten daaruit verdampen”, waarschuwen de initiatiefnemers, terwijl ze voor veel auteurs een belangrijke inkomstenbron vormen, zeker ook voor opkomend talent.
“Deze drastische daling maakt het nog moeilijker voor auteurs om te leven van hun creatief werk. Hierdoor dreigen velen vroegtijdig af te haken en zullen uitgevers minder geneigd zijn om te blijven investeren in innovatie, ook in de digitale wereld. Zo komen de creatie, de informatieverspreiding en de culturele diversiteit acuut in gevaar. Het is belangrijk dat beiden correct en billijk vergoed worden. Door de nieuwe wet is dat niet langer het geval”, zegt Kurt Van Damme, woordvoerder van de campagne ‘Voor wat hoort wat’, die poogt een en ander bij te sturen.
Ook wie kopieert zou in de klappen delen. Een vergoeding op basis van een kopieerapparaat wordt vervangen door een paginatarief, dat 2,7 keer hoger ligt, klinkt het nog. Er wordt ook op gewezen dat de vorige regeling minder complex was en dat er nu ook een risico op te lage aangiftes ontstaat.
De actie krijgt onder meer de steun van auteurs Tom Lanoye, Pieter Aspe en Lieve Blancquaert.

bron: Belga