Konden dinosaurussen op een verticale muur lopen?

Pootafdrukken van dinosaurussen die meer dan 68 miljoen jaar geleden leefden, zijn sowieso al indrukwekkend. In Bolivia zijn duizenden voetsporen te zien op een verticale rotswand die 100 meter hoog is.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

In Cal Orcko, slechts enkele kilometers van de hoofdstad Sucre, zijn meer dan 5.000 afdrukken van dinosauruspoten te zien. Ze zijn afkomstig van 462 verschillende dino's en lopen recht omhoog de rotswand op.

AFP PHOTO / AIZAR RALDES NUNEZ

Verticale wand

Konden die gigantische monsters dan tegen verticale rotswanden oplopen zoals een vlieg? Natuurlijk niet. De afdrukken zijn miljoenen jaren geleden gemaakt in de vochtige aarde vlakbij de kust, toen de zee nog tot daar kwam. Later is het zand opgedroogd en zijn er verschillende aardlagen overheen komen te liggen. Nog veel later is de bodem omhoog gekomen door de beweging van de aardplaten, waardoor het nu lijkt of de dino's vrolijk tegen de rotswand opliepen.

De kleinste voetsporen zijn afkomstig van een baby-Tyrannosaurus Rex die liefkozend Johnny Walker genoemd wordt. Je kan zijn tocht over de rots 367 meter lang volgen.

AFP PHOTO / AIZAR RALDES