Van Overtveldt fluit fiscus terug over liquidatiebonus

De controles van de fiscus op ondernemers die hun bedrijf net voor oktober 2014 vereffend hebben, worden ‘met onmiddelijke ingang stopgezet’. Dat laat het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) weten. Dat meldt De Tijd. Daarmee reageert Van Overtveldt op de toenemende onvrede over de manier waarop de fiscale controlediensten de liquidatiebonus aanpakken bij bedrijven die drie jaar geleden zijn stopgezet.
De liquidatiebonus is het dividend dat een ondernemer, zelfstandige of vrijeberoeper haalt uit zijn bedrijf bij zo’n vereffening. Ondernemers kozen daar in de aanloop naar 1 oktober 2014 massaal voor, omdat vanaf die datum de belasting op de liquidatiebonus werd opgetrokken van 10 naar 25 procent.
De verontwaardiging en de woede bij ondernemers was groot toen de fiscus achteraf toch een taks van 25 procent hief. Veel ondernemers ervaarden dat als ‘woordbreuk’ en een ‘klopjacht’.
Nu beslist minister Van Overtveldt dat de 10 procent toch ‘van toepassing blijft, onder de voorziene bepalingen. Daarmee herstellen we de rechtszekerheid.’
Voor al betaalde belastingen aan 25 procent wordt ‘juridisch onderzocht hoe de betrokkenen hun vordering kunnen terugkrijgen’, luidt het nog op het kabinet.

bron: Belga