Puigdemont roept Catalanen op tot “vreedzaamheid”

Puigdemont roept Catalanen op tot "vreedzaamheid"

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft de Catalanen opgeroepen tot vreedzaamheid, nu het regionale parlement een resolutie heeft goedgekeurd waarin wordt opgeroepen tot onafhankelijkheid. “De komende uren moeten we ons land in leven houden. We moeten het doen op een vreedzame, beschaafde en waardige manier, zoals we altijd hebben gedaan en zullen blijven doen”, zo deelde de minister-president mee.

Puigdemont sprak van op een trap in het Catalaanse parlement ongeveer 700 burgemeesters en regionale volksvertegenwoordigers toe. Hij benadrukte dat de Catalanen met de stemming over de onafhankelijkheid een “langverwachte stap” hebben gezet, waar veel Catalanen voor hebben gestreden.

Kort na de stemming van het Catalaanse parlement, had de Senaat in Madrid het licht op groen gezet voor maatregelen waarin Catalonië onder het toezicht van de centrale regering wordt geplaatst. De Catalaanse regering wordt daarbij de laan uitgestuurd en er moeten binnen de zes maanden verkiezingen komen. Het is de eerste keer dat Spanje het grondwetsartikel 155 inroept.

Ook de vanuit de Verenigde Staten werd er inmiddels gereageerd. “Catalonië maakt integraal deel uit van Spanje en de Verenigde Staten steunen de grondwettelijke maatregelen van de Spaanse regering om Spanje sterk en verenigd te houden”, zei Heather Nauert, woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze wees op “de grote vriendschap en het duurzame partnerschap met onze NAVO-bondgenoot Spanje”, en op de nauwe samenwerking tussen de twee landen op het vlak van veiligheid en economie.

bron: Belga