Nieuw op 1 november – Centrale databank voor katten

De centrale databank voor de registratie van katten wordt vanaf 1 november operationeel. De databank moet ervoor zorgen dat verdwaalde katten sneller herenigd kunnen worden met hun baasje en is ook een instrument in de strijd tegen malafide dierenhandel. In 2014 had de vorige federale regering verplicht om katten te laten registreren. Later werd in Vlaanderen ook de verplichting ingevoerd om bij elke nieuwe kat een chip in te planten, met daarop alle gegevens van het diertje.
Maar tot nu toe ontbrak het aan een centrale databank om die gegevens samen te brengen. Maar de Vlaamse, Waalse en Brusselse ministers van Dierenwelzijn hebben er nu samen voor gezorgd dat er toch zo’n databank komt.
De Vlaamse minister Ben Weyts (N-VA) is ervan overtuigd dat de databank meer verdwaalde katten zal kunnen herenigen met hun baasje. Vandaag wordt 4,5 procent van de katten die terechtkomen in asielen, opnieuw thuis gebracht. Bij de honden, die al sinds 1998 geregistreerd worden in een centrale databank, lukt het in 85 procent van de gevallen om dier en baasje opnieuw te herenigen.
De databank kan volgens Weyts ook helpen in de strijd tegen dierenhandelaars, omdat de overheid door de centrale registratie een beter zicht krijgt op de dierenhandel.
Ook de controle op de verplichte sterilisatie moet makkelijker worden met de databank. Zo zullen er op termijn minder katten gedumpt worden en komt het zwerfkattenprobleem onder controle.

bron: Belga