Mehdi Nemmouche overgeplaatst naar andere gevangenis

Mehdi Nemmouche overgeplaatst naar andere gevangenis

Mehdi Nemmouche, de hoofdverdachte van de aanslag op het Joods Museum, is van de gevangenis van Brugge overgeplaatst naar die van Leuze-en Hainaut. Dat meldt de RTBF vanmiddag. Volgens de Franstalige openbare omroep heeft de overplaatsing niets te maken met de gezondheidstoestand van Nemmouche, waarover zijn advocaten eind september nog hun beklag deden, maar was de gespannen relatie van Nemmouche met het personeel in Brugge onhoudbaar geworden. Het federaal parket geeft geen commentaar over de berichtgeving. De aanslag op het Joods Museum eiste vier mensenlevens. Het koppel Israëlische toeristen Emanuel (54) en Miriam (53) Riva en de 66-jarige Française Dominique Chabrier, vrijwilligster in het museum, stierven ter plekke. De 25-jarige museummedewerker Alexandre Strens overleed op 6 juni.

Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt. Hij was onder meer in het bezit van wapens die sterk leken op de wapens die gebruikt waren bij de aanslag, munitie en een vlag van terreurgroep IS. Nemmouche heeft tot op heden nog geen enkele verklaring afgelegd tegenover de Belgische speurders en volgens zijn advocaten is de man wel betrokken bij de aanslag maar was hij niet de schutter.

In de loop van het onderzoek werden nog twee andere verdachten onder aanhoudingsbevel geplaatst, Nacer Bendrer en Mounir Atallah, maar zij werden na verloop van tijd vrijgelaten. Midden januari 2015 werd ook een opsporingsbericht voor een vierde mogelijke verdachte verspreid, een man die enkele dagen na de aanslag gefilmd is in het gezelschap van Nemmouche. Die man is nog steeds niet geïdentificeerd. Het dossier in intussen nog steeds in handen van de onderzoeksrechter.

bron: Belga