Hendrik Vos: “Catalonië wordt hiermee een internationale paria”

Hendrik Vos: "Catalonië wordt hiermee een internationale paria"

Het Catalaanse parlement heeft de onafhankelijkheid van de regio uitgeroepen, maar dat betekent niet dat Catalonië ook effectief autonoom wordt. “Dit zal niet veel veranderen. De onafhankelijkheid zal genegeerd worden door de internationale gemeenschap, en Catalonië wordt een internationale paria”, denkt professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent). Het Catalaanse parlement heeft vandaag, zeer tegen de zin van het centrale gezag, een resolutie aangenomen waarin de onafhankelijkheid van de regio wordt uitgeroepen. Het proces voor de oprichting van een “Catalaanse republiek als onafhankelijke en soevereine staat” wordt daarmee officieel in gang gezet. Het parlement roept de regering ook op om over de erkenning van de onafhankelijkheid in het buitenland te onderhandelen, maar dat zal volgens professor Vos maar weinig opleveren.

“Dit zal door de internationale gemeenschap genegeerd worden. Catalonië zal door geen enkele staat als onafhankelijk worden erkend, en het wordt een internationale paria”, zegt de UGent-profesoor. Ook Vlaanderen zal zich, ondanks de sympathie voor Catalonië “niet in dat moeras wagen”, denkt Vos. “Daarmee zou je echt schudden aan de steunpilaren van de EU, en dat zal niemand doen.”

De resolutie zal de gemoederen in Spanje wel verder verhitten, meent Vos. “Dit doet de zaak geen goed. Op een dag moeten we toch naar een dialoog tussen de twee, en misschien is dit soort van dramatisering wel nodig om tot een soort van catharsis te komen. Maar ik denk dat er nieuwe verkiezingen in Catalonië nodig zullen zijn, zodat alle partijen met een wit blad opnieuw kunnen beginnen.”

bron: Belga