Crisis Catalonië – Lid van regering-Puigdemont neemt ontslag

De minister voor Ondernemingen in de regering van de separatistische Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft donderdagavond ontslag genomen. Hij stelde naar eigen zeggen vast dat zijn inspanningen voor “dialoog” op niets zijn uitgedraaid. De minister kondigde zijn vertrek kort aan in een tweet, na een bewogen dag waarin Puigdemont overwoog om verkiezingen te organiseren in zijn regio. Hij zou zo een frontale botsing met Madrid vermijden. Maar Puigdemont trok uiteindelijk zijn staart in.
“Ik neem ontslag. Mijn pogingen tot dialoog zijn opnieuw mislukt. Ik hoop nuttig te zijn geweest, tot de laatste minuut, voor premier Carles Puigdemont en aan de Catalanen”, zei Santi Vila Vicente in de tweet.
De doctor in de geschiedenis van 44, een conservatieve nationalist, uitte al weken zijn twijfels over hoe de zaken liepen. De pers kondigde afgelopen dinsdag zijn vertrek aan. Hij verzette zich tegen het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid in Catalonië, zoals een deel van de regering wil, vooral de Cataliaanse viceminister-president Oriol Junqueras, terwijl de regio zelf uiterst verdeeld is over de kwestie.

Bron: Belga