Dit is het machtigste paspoort ter wereld

Dit is het machtigste paspoort ter wereld
Belga / L. Dieffembacq

Een paspoort van Singapore is het machtigste paspoort ter wereld. Houders ervan mogen zonder problemen 159 landen binnen. Belgen stappen zorgeloos 154 landen binnen.

Er is een nieuwe leider in de rangschikking van de Passport Index. Het paspoort van Singapore heeft dat van Duitsland achter zich gelaten als het document dat je tot de meeste landen toegang verleent. Het verschil is amper 1 land: 159 tegenover 158.

Singapore mag daarvoor Paraguay bedanken. De Centraal-Amerikaanse staat schafte de visumverplichtingen voor het Aziatische land af, waardoor het Duitsland voorbijstak.

België staat vijfde

“Voor de eerste keer ooit heeft een Aziatisch land het machtigste paspoort ter wereld”, zegt Philippe May van Arton Capital, een bedrijf dat advies geeft over internationaal burgerschap en verantwoordelijk is voor de Passport Index. “Het geeft de kracht weer van de Singaporese diplomatieke relaties en zijn buitenlandbeleid.”

Iets verder op de rangschikking staan Zweden en Zuid-Korea. Zij delen de derde plek met een score van 157 landen. België staat twee tredes lager, met 154 landen. We zijn in het gezelschap van Luxemburg, Zwisterland, Nederland, Oostenrijk en Portugal. Aan de staart van de lijst staan Aghanistan (22), Irak (26) en Syrië (29).