Net Brussel: “Verbranden selectief opgehaald afval was uitzonderlijk”

Net Brussel: "Verbranden selectief opgehaald afval was uitzonderlijk"

Het verbranden van selectief opgehaald afval in het Brussels gewest was uitzonderlijk en een gevolg van “logistieke problemen die verbonden zijn aan de doorvoering van de inzamelingshervorming”. Dat stelt de bevoegde staatssecretaris, Fadila Laanan, in een reactie op berichten van de groenen. Haar woordvoerder wijst er in een reactie aan Belga op dat de aangekondigde aankoop van extra vrachtwagens en de aanwerving van bijkomend personeel lopend is. Laanan stelt dat vandaag bijna 40 procent van het afval wordt gesorteerd door de Brusselaars en wordt weggevoerd naar de afvalverwerkingsketens, waar de afvalfracties het best worden gevaloriseerd.

“De Brusselaars sorteren meer en meer. De inzamelingshervorming die ik heb doorgevoerd en de communicatiecampagnes die we hebben gelanceerd, hebben het gewicht van de gele vuilniszakken met 5,8 procent laten stijgen en dat van de blauwe vuilniszakken met 15,3 procent. Het gesorteerd afval wordt overgebracht naar ‘ad hoc’-recyclageketens. De aangehaalde gevallen van inhaalrondes waarbij het Agentschap geen verschil heeft gemaakt tussen de verschillende afvalonderdelen zijn uitzonderlijk. Ze zijn het gevolg van logistieke problemen die verbonden zijn aan de doorvoering van de inzamelingshervorming.”

“Ik wil niet dat sommigen, door het nastreven van politieke doelstellingen, suggereren dat sorteren nutteloos is, terwijl we met het Agentschap en zijn personeel alles in het werk stellen om de sortering te bevorderen”, stelt Laanan in de mededeling.

bron: Belga