Jongeren ontdekken beroepen tijdens de doedag

Jongeren ontdekken beroepen tijdens de doedag

Het Beroepenhuis vzw en de VDAB slaan donderdag opnieuw de handen in elkaar voor een doedag op verschillende locaties in heel Vlaanderen. De instructeurs en cursisten verwelkomen zo’n 2.270 jongeren van het zesde leerjaar. In de provincie Antwerpen zetten de VDAB-opleidingscentra van Antwerpen, Herentals, Mechelen en Turnhout hun deuren open. Dat melden beide initiatiefnemers. De kinderen kruipen die dag in de huid van een lasser, een metselaar, een vrachtwagenchauffeur, een keukenmedewerker, een industrieel tekenaar, een drukwerkvoorbereider en nog vele andere technische beroepen uit verschillende sectoren, zoals bouw, chemie, horeca, ICT, schoonmaak, social profit, transport & logistiek en verkoop. In kleine groepen doorlopen ze een parcours doorheen de verschillende beroepsactiviteiten. De leerlingen steken zelf de handen uit de mouwen en ontdekken hun talenten onder begeleiding van ervaren instructeurs en cursisten – werkzoekenden in opleiding.
“De doedag is meer dan een leuke uitstap”, zegt Sandra Van Loo van de VDAB. “Het initiatief maakt deel uit van een bewustwordingsproces om kinderen hun eigen talenten en verschillende beroepen te laten ontdekken. Iedereen kent het ‘watervaleffect’ in het onderwijs, waarbij vooral technische studierichtingen en opleidingen als minderwaardig worden ervaren. Die technische en praktische opleidingen en beroepen bieden nochtans heel wat mogelijkheden op de arbeidsmarkt.”
Van Loo benadrukt nog dat de VDAB geconfronteerd wordt met vacatures uit de technische sfeer die heel moeizaam of zelfs niet ingevuld raken.

bron: Belga