Vluchtelingen weer toegelaten tot VS maar strenger doorgelicht

Vluchtelingen weer toegelaten tot VS maar strenger doorgelicht

De VS hervatten hun vluchtelingenprogramma na een opschorting van 120 dagen, met een strengere doorlichting en screening. President Donald Trump, die het programma eerder dit jaar opschortte, ondertekende hierover gisteren een nieuw presidentieel besluit.
De beslissing om het ‘US Refugee Admissions Program’ (USRAP) voor 120 dagen op te schorten, werd ingegeven door Trumps vrees dat terroristen van het programma gebruik konden maken om de VS binnen te komen.

Gisteren liep die periode op haar einde, en besliste de Amerikaanse regering dat het programma kan hervatten met “verbeterde veiligheidsprocedures” voor alle vluchtelingen. Maar voor elf landen, zo werd aangekondigd, zal 90 dagen lang nog strenger gecontroleerd worden. De landen werden niet bij naam genoemd, maar allemaal werden ze eerder al aangeduid als landen die een grotere bedreiging vormen voor de Verenigde Staten. Desondanks kunnen burgers uit deze landen nog altijd toegelaten worden, maar dat zal geval per geval beoordeeld worden.

De verbeterde doorlichtingsmaatregelen omvatten onder meer interviewtechnieken om de geloofwaardigheid van vluchtelingen te beoordelen. Daarnaast kunnen officieren ook een uitvoeriger onderzoek doen, waarbij ook sociale media gecontroleerd worden.

De verdedigers van vluchtelingen vinden het nieuwe besluit onaanvaardbaar, omdat aanvragen al grondig gecontroleerd werden. Ze roepen ook in dat nog geen enkele Amerikaan omkwam bij een terroristische aanslag gepleegd door een vluchteling.

“De administratie had zes maanden om dit beleid te herzien, en in oktober komt ze met iets dat grotendeels geïnterpreteerd zal worden als nog een onredelijk verbod dat voornamelijk moslims treft”, reageerde Eric Schwartz, de voorzitter van Refugees International, tegenover New York Times.

bron: Belga