Rusland schenkt Duterte kalasjnikovs en ander militair materiaal

Rusland schenkt Duterte kalasjnikovs en ander militair materiaal

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft vandaag een omvangrijke Russische donatie aanvaard van militair materiaal. Het gaat onder meer om 5.000 kalasjnikovs en 20 vrachtwagens. Duterte kreeg het materiaal gepresenteerd aan boord van de Russische torpedojager Admiral Panteleyev, die momenteel in de haven van Manilla ligt. Rusland schonk ook een miljoen patronen met stalen kogels en 5.000 stalen helmen, zeiden de autoriteiten in een verklaring.

Ook de Filipijnse minister van Defensie Delfin Lorenzana en zijn Russische collega Sergej Sjojgoe waren aanwezig bij de formele overhandiging van het militaire materiaal. Op de ASEAN-bijeenkomst (Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties) gisteren ondertekenden de twee een akkoord over militaire en technische samenwerking tussen hun landen.

Het akkoord gaat onder meer over militaire en technische samenwerking voor onderzoek, en voorziet ook in de mogelijkheid tot de uitwisseling van experten en het opleiden van personeel voor gezamenlijke programma’s. De twee landen ondertekenden ook een contract over de aankoop door de Filipijnen van defensiematerialen van het Russische staatsbedrijf Rosoboronexport.

De afgelopen veertig jaar was de samenwerking tussen Rusland en de Filipijnen minimaal. Duterte bracht daar verandering in. Hij wil daarmee de “overafhankelijkheid” van zijn land van traditionele partners zoals de VS verminderen. De Russische marine bracht al drie bezoeken aan de Filipijnen sinds de controversiële president Duterte in juni 2016 aan de macht kwam.

bron: Belga