Parlementsverkiezingen geven Argentijns staatshoofd Macri wind in de zeilen

De conservatieve regering van de Argentijnse president Mauricio Macri heeft bij de tussentijdse parlementsverkiezingen een algemene overwinning behaald. Ex-presidente Cristina Kirchner leed bij haar comeback zondag een nederlaag in haar eigen kiesdistrict, maar ze blijft wel de sterkste politicus van de oppositie. De verkiezingsoverwinning geeft de regering wind in de zeilen om door te gaan met haar liberale hervormingen van de economie.
Cambiemos (‘Laten we veranderen’) behaalde na telling van 95 procent van de stemmen 41 procent. Unidad Ciudadana (‘Burgereenheid’), de partij van Kirchner, behaalde 22 procent. Groeperingen die het populistische Peronisme aanhangen, en het gewezen staatshoofd de rug hebben toegekeerd, behaalden 21 procent.
Kirchner verloor in haar traditioneel bastion in de provincie Buenos Aires van Macri’s gewezen minister Esteban Bullrich. Kirchner haalde 37,3 procent, tegen 41,4 procent voor Bullrich. Ze won evenwel een zetel in de Senaat.
Ongeveer 33 miljoen Argentijnen waren opgeroepen om te stemmen. Ongeveer de helft van de 257 zetels in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en een derde van de 78 Senaatszetels werden vernieuwd.

bron: Belga