Kwart uitzendkrachten in zorgsector is 50-plus

Drieënveertig procent van de uitzendkrachten in de zorgsector is ouder dan 40 en bijna een kwart is zelfs ouder dan 50. Dat blijkt uit cijfers van Randstad Medical. De gemiddelde leeftijd ligt een stuk hoger dan die van de uitzendkracht in het algemeen: 11 procent van de totale uitzendpopulatie is 50-plusser. Het grootste verschil zit bij het motief voor de uitzendarbeid, zegt Randstad. “Twee zorguitzendkrachten op de drie zijn immers bijverdieners die volgens hun eigen beschikbaarheden ingezet worden in flexibele pools om de continuïteit van de zorgverlening te garanderen in tal van zorginstellingen en ziekenhuizen. Ter vergelijking: in de totale uitzendpopulatie bedraagt het aandeel bijverdieners slechts 10 procent.”
“Veel van onze verpleeg- en zorgkundigen startten hun loopbaan in een voltijdse betrekking, maar schakelden over naar een deeltijdse baan om un job en hun gezin beter te kunnen combineren”, legt Doreen Roets van Randstad Medical uit. “Van zodra ze vervolgens opnieuw wat ruimte krijgen in hun planning, kloppen ze bij ons aan voor een bijbaan volgens en uurrooster dan hen het beste past.”
Voor Randstad tonen de cijfers aan dat uitzendarbeid ook een erg betekenisvolle rol kan spelen in het eindeloopbaandebat. Men bereikt immers mensen die op een bepaald moment minder gingen werken of wilden stoppen met werken. “We leiden competente en ervaren zorgkundigen voor een stuk terug naar een sector die gebukt gaat onder de schaarste aan gekwalificeerde mensen”, klinkt het.

bron: Belga