Kristof Calvo: “Tegen 2025 rond 25 procent halen, kan zeker”

Kristof Calvo: "Tegen 2025 rond 25 procent halen

Kamerlid Kristof Calvo gelooft dat zijn partij Groen binnen afzienbare tijd kan doorgroeien tot 25 procent. “Tegen 2025 rond de 25 procent halen, kan dus zeker”, zegt Calvo in een interview met De Standaard. Rond die tijd een groene premier aan het hoofd van de regering, is volgens hem eveneens perfect mogelijk. Indien de recente peilingen ook realiteit worden, dan mogen de groenen op een bonus rekenen bij de volgende verkiezingen. Eind 2018 staan de lokale verkiezingen geprogrammeerd, maar minder dan een jaar later volgen al de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen. Zonder accidents de parcours vallen al die stembusslagen in 2024 samen.

“2019 moet voor ons worden wat 2009 was voor de N-VA. De stap zetten van een kleine naar een middelgrote partij. Stevige dubbele cijfers, dus”, aldus Calvo. “Ik geloof dat een groene partij op lange termijn een grote partij kan zijn. Klimaat is voor deze eeuw wat de sociale zekerheid voor de vorige betekende. Tegen 2025 rond de 25 procent halen, kan dus zeker”.

Voor het premierschap komt 2019 volgens Calvo nog te vroeg, “maar een groene premier kan in 2025 perfect”, luidt het. “Waar ik dan zal zijn, weet ik niet. Ik heb zelfs nog niet beslist wat ik in 2018 en 2019 zal doen”.

“Ik pin me niet vast op een cijfer, maar ik denk wel dat groene partijen een belangrijke rol hebben en nog meer zullen spelen”, licht Calvo maandagmiddag toe aan Belga. “Vooral omdat er bijvoorbeeld maatschappelijk rond klimaat nu al zoveel bougeert. Met de uitdagingen die er zijn, moeten groenen en progressieven ambitieus zijn. Niet als doel op zich, maar om de zaken in beweging te krijgen, zoals heel wat burgers dat nu al doen”.

bron: Belga