Jupiler Pro League - Vanhaezebrouck incasseert eerste nederlaag met Anderlecht, Stuivenberg redt zijn vel

RSC Anderlecht heeft zondag op de elfde speeldag zijn eerste competitienederlaag onder Hein Vanhaezebrouck geleden. In eigen huis moest de landskampioen tegen Racing Genk een 0-1 nederlaag incasseren. Joseph Aidoo scoorde het enige doelpunt van de partij in de 51e minuut. In de stand is Anderlecht met 18 punten vijfde, op twaalf punten van leider Club Brugge. Genk klimt met 14 punten van de elfde naar de negende stek.

In het Astridpark kon Anderlecht een stug Racing Genk niet ontwrichten: na een magere eerste helft kwam paars-wit feller uit de kleedkamer, maar de Limburgers konden via een kopbal van Aidoo een (onverhoopte) driepunter meegraaien. Een tegenvaller voor Vanhaezebrouck en Anderlecht, na de nieuwe wind die door het Constant Vanden Stock woei. Albert Stuivenberg mag dan weer wat geruster ademhalen na de matige competitiestart van z'n team.

In een slappe eerste helft zonder veel opwinding was het hoogtepunt een gele kaart voor Teodorczyk, die eigenlijk rood had moeten zijn. De Pool trapte na op Aidoo na een potig duel met de Ghanees in het Genkse strafschopgebied. Ook aan Genkse zijde bleven de kansen uit, hoewel de Limburgers wel de betere combinaties op de mat brachten.

In de eerste seconden van de tweede helft ontsnapte Genk aan de achterstand: een schot van Onyekuru belandde op de paal, waarna het leer via Colley ei zo na in doel caprioleerde, maar alweer het doelhout trof. Enkele minuten later was het aan de overzijde wel raak: op een corner kopte Aidoo de bal tegen de netten. Bij paars-wit werd nog fel geappelleerd voor een duwfout op Appiah, maar ref Vertenten hield voet bij stuk.

De bal circuleerde nu vlotter bij de troepen van Vanhaezebrouck, maar het was wachten tot de 66e minuut voor doelgevaar: een schot van een bedrijvige Onyekuru werd makkelijk gepakt door Vukovic. De Brusselaars voerden de druk op: zes minuten voor het einde van de reguliere speeltijd belandde een voorzet van Kara na mistasten van Aidoo voor de voeten van Harbaoui, die van dichtbij op Vukovic besloot. De nervositeit steeg zichtbaar op en naast het veld, maar het bleef 0-1: een opdoffer voor Vanhaezebrouck en de zijnen, en een reddingsboei voor Stuivenberg en het spartelende Genk.

Zondagavond sluiten Zulte Waregem en Waasland-Beveren de elfde speeldag af.