Okazoom, de eerste belgische veilingsite voor het goede doel

Okazoom, de eerste belgische veilingsite voor het goede doel
Foto R.V.

Okazoom is de eerste Belgische website voor ‘verantwoordelijke veilingen’ en is van plan een vaste waarde te worden in ons land. Maar daarvoor moet het platform wel eerst nog de harten (en portefeuilles) van de Vlamingen veroveren. Die vinden vooralsnog moeilijk de weg naar de veilingen voor het goede doel.

Okazoom is sinds begin deze maand online en krijgt sindsdien almaar meer bezoekers over de virtuele vloer. Het principe? Particulieren en bedrijven veilen binnen een bepaalde termijn allerlei soorten goederen en diensten om geld in te zamelen voor Belgische verenigingen. “Particulieren die hun steentje willen bijdragen aan een goed doel kunnen dat voortaan heel concreet doen. Niet door zelf in de buidel te tasten, maar door voorwerpen weg te geven”, vertelt de drijvende kracht achter het project, Grégory Defay (foto).

100% van het geld naar de vzw

Truitjes van de Rode Duivels, een ukelele die gesigneerd is door de Belgische artieste Alice on The Roof, een kok aan huis, een parachutesprong, een koffiemachine… Er is een heel divers aanbod van nieuwe en tweedehandsgiften. Om het navigeren zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, is de website opgedeeld in verschillende categorieën, van uitzonderlijke veilingen tot de verkoopzaal waar je kan bieden met zachte prijsjes vanaf 5 euro.

Okazoom stort de volledige opbrengst van de verkoop door naar de vzw die de verkoper gekozen heeft. “De begunstigde vzw’s delen samen de werkingskosten”, legt Defay uit. Hij omschrijft zijn website als een ‘solidaire’ eBay met een Belgisch sausje.

Nu Vlaanderen nog

Naast fondsenwerving biedt het platform de partner-verenigingen ook een nieuw communicatiekanaal om hun acties in de kijker te zetten en hun community’s te mobiliseren. Momenteel gaan de opbrengsten naar een tiental vzw’s, maar er stromen steeds meer aanvragen toe van organisaties die willen meestappen in het avontuur. “Ik weet nog niet of de lijst eindeloos is. Het is niet de bedoeling dat 10.000 vzw’s elk 5 euro krijgen, wel dat enkele een aanzienlijk bedrag ontvangen”, verduidelijkt Defay.

Uit een eerste balans blijkt dat de website meer Franstalige bezoekers aantrekt, die vooral geïnteresseerd zijn in de uitzonderlijke veilingen. “We zijn nog maar pas online, dus ik blijf voorzichtig. De site is beschikbaar in twee talen, maar de Franstaligen zijn tot nu toe actiever. We gaan de komende weken focussen op het noorden van het land en hopelijk samenwerken met enkele Nederlandstalige verenigingen.”

Grégory Defay staat voorlopig alleen aan het roer en benadrukt dat hij geen salaris krijgt. Maar hij hoopt wel dat zijn platform op nationale schaal voet aan de grond krijgt. En als het project levensvatbaar wordt, wil hij zich omringen met een team. Rest hem alleen nog enkele technische details te finetunen (automatisering van de site, vereenvoudigde betaalmethoden, betere ergonomie enz.) om het gebruik te maximaliseren. En vooral te beslissen in welke mate hij Okazoom wil laten groeien.

Gaëtan Gras