Shinzo Abe haalt zijn slag thuis

Shinzo Abe
AFP / T. Yamanaka

De Japanse premier Shinzo Abe heeft met gemak de overwinning behaald bij de vervroegde parlementsverkiezingen. Volgens de exitpolls verovert zijn conservatieve coalitie 311 van de 465 zetels. 

Een jaar vroeger dan verwacht kondigde de rechtsconservatieve premier Shinzo Abe de parlementsverkiezingen aan. De reden voor die vervroegde verkiezingen? Een geleidelijke stijging in zijn populariteit, nadat die na een reeks schandalen een flinke deuk gekregen had. Nu blijkt dat die beslissing hem geen windeieren gelegd heeft. Abe heeft probleemloos een tweederde meerderheid gehaald. Dat stelt hem in staat om een aantal grondwetswijzigingen door te voeren, zoals bijvoorbeeld het versterken van de Japanse defensie.

De stembusgang werd geteisterd door stormweer, waardoor de opkomst al bij al mager uitviel. En dat heeft mogelijk in het voordeel gespeeld van de coalitie van Abe. Het Verbond van de Liberaal-Democratische Partij (rechts) van Abe en Komeito (centrumrechts) heeft een solide basis van kiezers, terwijl de twijfelaars er misschien eerder voor zouden opteren om thuis te blijven door het slechte weer.

Door het stormweer kan het trouwens ook nog een tijdje duren voor de definitieve uitslag van de verkiezing bekend is. In het zuidwesten van het land zijn veel wegen onbegaanbaar geworden. In een aantal stembureaus konden de stembiljetten dus niet worden opgehaald.

Tyfoon op komst

De hevige regenbuien en rukwinden die gisteren de straten van Japan teisterden, kondigen de komst aan van tyfoon Lan. Gisteren al was er aanzienlijke hinder in het verkeer. Bijna 400 vluchten van of naar Japan werden geschrapt, sommige treinen rijden niet en bepaalde ferry’s varen niet uit.

De lokale autoriteiten hebben evacuatiebevelen uitgevaardigd voor inwoners die dicht bij de kust of aan rivieren en heuvelflanken wonen. Premier Abe heeft ook de minister voor het beheer van natuurrampen gevraagd om de reddings– en evacuatieploegen in opperste gereedheid te houden.