Vijftigtal doden bij twee aanslagen op moskeeën in Afghanistan

Bij aanslagen op twee moskeeën in Afghanistan zijn een vijftigtal doden gevallen. Dat melden officiële bronnen. Bij een zelfmoordaanslag op een sjiitische moskee in Kaboel vielen minstens 32 doden en 41 gewonden, terwijl een kamikaze in de provincie Ghor minstens 15 doden en 22 gewonden maakte. De cijfers van de politie over de aanslag in Kaboel werden bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De aanslag zou het werk zijn geweest van een kamikaze die eerst het vuur opende tijdens het avondgebed en zichzelf daarna opblies. Onder de slachtoffers bevinden zich ook vrouwen en kinderen, aldus Binnenlandse Zaken.

In Ghor, in het district Dolaina, vielen bij een tweede zelfmoordaanslag op een soennitische moskee volgens het ministerie van Volksgezondheid minstens 15 doden en 12 gewonden. Volgens een lid van de provincieraad zou de aanslag gericht zijn geweest tegen een bekende commandant van een militie en hevige tegenstander van de taliban. De gouverneur van het district spreekt van 30 doden.

De aanslag in Kaboel is al de derde aanslag op een sjiitische moskee in bijna twee maanden. In september kwamen zeven mensen om bij een aanslag, in augustus stierven 28 mensen. Begin augustus vielen in Herat ook nog 28 doden. De aanslagen vonden steeds plaats wanneer de moskeeën vol zaten voor het vrijdaggebed. De aanslagen werden nog niet opgeëist.

Bron: Belga