Sebastian Kurz begint aan zoektocht naar nieuw kabinet

door
Belga
Leestijd 1 min.

Sebastian Kurz is officieel aangesteld als formateur in Oostenrijk. De jonge conservatieve partijleider won de verkiezingen van 15 oktober, en werd door president Alexander Van der Bellen officieel gevraagd om een nieuwe regeringsploeg samen te stellen. De 31-jarige ÖVP-leider kan de onderhandelingen nu officieel opstarten. Verwacht wordt dat hij in zee gaat met de extreemrechtse FPÖ. Dat is met 26 procent van de stemmen nipt de derde partij van Oostenrijk, na de sociaaldemocratische SPÖ van uittredend kanselier Christian Kern.

Kurz verklaarde voor de camera's nogmaals dat hij een "nieuwe stijl" van regeren wil voorstellen. Hij verzekerde de verzamelde pers er ook van dat hij met alle partijen zou praten.

Een alliantie met de SPÖ lijkt wel erg onwaarschijnlijk. De sociaaldemocraten gooiden tijdens de campagne geregeld met modder naar de toekomstige kanselier. Bovendien staan de standpunten van beide partijen mijlenver uit elkaar, vooral op vlak van immigratie. Heinz-Christian Strache, de leider van FPÖ, kreeg Kurz woensdag al over de vloer voor een privé-onderhoud. Dat was volgens hem "erg vriendschappelijk" verlopen.

Bron: Belga