Energie-experts willen burgers emissiecertificaten laten opkopen

Vier jonge energie-experts willen burgers aansporen om hun CO2-uitstoot te compenseren door zelf emissiecertificaten op te kopen zodat deze niet meer door de industrie gebruikt kunnen worden. Ze hebben daarvoor de campagne Carbon+Alt+Delete opgezet, schrijft Het Belang van Limburg. Bond Beter Leefmilieu (BBL) juicht het initiatief toe. “Dit is een zinnige manier om de uitstoot te reduceren”, zegt Mathias Bienstman. De experts stellen dat gezinnen al veel inspanningen leveren en dat grote bedrijven vaak wel nog meer moeite kunnen doen. Bedrijven kopen nu per ton CO2-uitstoot een emissiecertificaat van het Europese emissiehandelsysteem. Carbon+Alt+Delete biedt burgers nu de mogelijkheid om zelf certificaten op te kopen, zodat er minder overblijven voor de industrie. Voor veel bedrijven is het immers goedkoper om certificaten te kopen dan om milieumaatregelen te nemen die hun uitstoot doen dalen.
“We willen die bedrijven onder druk zetten door die certificaten op te kopen waardoor ze verplicht worden om over te schakelen op duurzame productieprocessen”, zegt Marten Ovaere, onderzoeker energie aan de KU Leuven vrijdag in Het Belang van Limburg.

De Bond Beter Leefmilieu (BBL) meent dat de actie effect kan hebben. “Een organisatie in het Verenigd Koninkrijk heeft al iets gelijkaardig gedaan”, zegt Mathias Bienstman van BBL. “En het idee wordt zelfs overwogen in het Nederlandse regeerakkoord”.
“In Duitsland draaien er vervuilende steenkoolcentrales, terwijl er propere gascentrales stilliggen, gewoon omdat de prijs van de uitstootrechten zo laag is. Door certificaten op te kopen, zal die prijs stijgen en zullen die steenkoolcentrales wel sluiten”.
Een modaal gezin stoot al gauw 11 ton CO2 per jaar uit. Certificaten kosten 6,96 euro per ton. De totale compensatie kost voor dat modaal gezin dus 76,56 euro. Een direct of persoonlijk terugverdieneffect is er niet. “Het gaat om pure liefdadigheid voor het klimaat”, zegt Bienstman.

bron: Belga