Recordaantal vastgoedtransacties in doorgaans kalm derde trimester

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het meestal kalme derde trimester lag het aantal vastgoedtransacties in de drie regio's toch hoog: overal werd een stijging opgetekend in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De nationale vastgoedindex van notaris.be, die bijgehouden wordt sinds 2007, klokt af op 119,4 punten, een record voor het derde trimester. "Het is een vast gegeven dat de vastgoedmarkt tijdens de zomermaanden wat afkoelt, maar dat was dit jaar dus minder het geval", zegt Bart Van Opstal, woordvoerder van notaris.be. Reden voor die stijging is dat investeerders actiever worden op de vastgoedmarkt. Uit de cijfers van het aantal hypothecaire kredieten leert de notarisfederatie dat investeerders in het derde trimester nog actiever geworden zijn op de vastgoedmarkt: het aantal kredieten voor een aankoop daalde met 4 procent in vergelijking met het voorgaande trimester. "Een daling van het aantal mensen dat met een krediet koopt, maar toch een stijging van het aantal transacties", zegt Van Opstal. "Dat betekent dat investeerders nog actiever geworden zijn."

De eerste negen maanden van 2017 waren al druk: in vergelijking met de eerste negen maanden van het absolute recordjaar 2016 werd er een stijging van het aantal transacties met 1 procent opgetekend.

De gemiddelde prijs van een huis in België is in het derde trimester verder gestegen, tot 243.344 euro (+1,7 procent), een historisch record. De gemiddelde huizenprijs in Vlaanderen en Wallonië brak ook records, met respectievelijk 270.389 euro en 184.155 euro. De kostprijs van een appartement bleef dan weer zo goed als stabiel, met 218.294 euro (-0,1 procent).

De vastgoedindex voor het derde trimester komt daarmee uit boven het record van 2015 (118,3) - begin 2016 werd de woonbonus afgeschaft. In 2013 eindigde de vastgoedindex voor het derde trimester nog op 98,3 punten.

De drie gewesten tekenden dus een groei op van het aantal vastgoedtransacties in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar: plus 5,7 procent transacties in Brussel, plus 2,5 procent in Vlaanderen en plus 3,7 procent in Wallonië.

Deze cijfers zijn gebaseerd op de compromissen die bij de notarissen getekend worden, drie à vier maanden voor de ondertekening van de akte. Het gaat daarmee om de recentste gegevens over de Belgische vastgoedmarkt.

bron: Belga