Poetin hekelt dubbele moraal van Europese Unie

Poetin hekelt dubbele moraal van Europese Unie
Poetin hekelt dubbele moraal van Europese Unie

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Catalaanse crisis een “interne aangelegenheid” van Spanje genoemd, en hekelde de dubbele moraal van de Europese Unie tegenover de onafhankelijkheid van volkeren. “Alles wat er gebeurt is een interne aangelegenheid van Spanje en moet opgelost worden in het kader van de Spaanse wetgeving in overeenstemming met de democratische tradities”, verklaarde de Russische president in Sotsji, tijdens een ontmoeting met experten op het vlak van internationale betrekkingen.

Vervolgens hekelde Poetin de politiek van “twee maten en twee gewichten” die de Europese Unie ten aanzien van onafhankelijkheidskwesties hanteert. Zo vindt hij het hypocriet dat de Europese Unie de onafhankelijkheid van Kosovo steunde, maar tegen die van de Catalanen en de Koerden is. “In de ogen van onze partners zijn er legitieme aanhangers van de onafhankelijkheid en separatisten die hun rechten niet mogen verdedigen”, klonk het. Hij waarschuwde dat die dubbele standaard een groot risico vormt voor de stabiele ontwikkeling van Europa en andere continenten.

Volgens Poetin erkenden de Europese landen de onafhankelijkheid van Kosovo destijds enkel om op een goed blaadje te staan bij Washington. Bovendien werden zo gelijkaardige processen in Europa en in de rest van de wereld in gang gezet, aldus de president.

Bron: Belga