Duizenden ultraorthodoxe joden betogen in Jeruzalem tegen militaire dienst

Duizenden ultraorthodoxe joden betogen in Jeruzalem tegen militaire dienst
Duizenden ultraorthodoxe joden betogen in Jeruzalem tegen militaire dienst

Duizenden ultraorthodoxe joden hebben gemanifesteerd in Jeruzalem en Tel Aviv, uit protest tegen het feit dat ze net als hun landgenoten hun dienstplicht moeten vervullen. De betogers trokken de straten op van de ultraorthodoxe wijken van Jeruzalem en Bnei Brak. Die laatste is een ultrareligieuze buitenwijk van Tel Aviv. Een twintigtal onder hen werd gearresteerd voor het verstoren van de openbare orde, en het belemmeren van het verkeer, volgens politiewoordvoerder Micky Rosenfeld. Sommigen onder hen zongen en dansten in cirkels, en er waren ook protestborden te zien met als opschrift ‘Op weg naar de militaire gevangenis voor het bestuderen van de Thora’.

De ultraorthodoxen leven strikt volgens de regels van het judaïsme, zowel in hun dagelijkse als in hun spirituele leven. Ze beschouwen de dienstplicht als een bron van verleiding voor hun jongeren, die zo uit hun gesloten wereld van gebed en religieuze studie gehaald worden.

De laatste weken kwamen de ultraorthodoxen al meerdere keren de straat op. De aanleiding was de beslissing van het Israëlische Hooggerechtshof dat de ultraorthodoxen net als alle andere Israëli’s hun militaire dienstplicht moeten vervullen. Ook werden verschillende ultraorthodoxen gearresteerd omdat ze zich niet hadden aangemeld voor hun dienstplicht.

De Israëlische legerdienst is verplicht voor elke burger vanaf 18 jaar, en duurt twee jaar en acht maanden voor mannen en twee jaar voor vrouwen.

Bron: Belga