Spaanse regering wil Catalanen aan leiband leggen

De Spaanse premier Mariano Rajoy gaat zaterdag maatregelen nemen om de autonomie van Catalonië te beperken.

Madrid dreigt ermee om de macht over te nemen in Catalonië door middel van het grondwetsartikel 155 als de Catalanen de onafhankelijkheid uitroepen. Omgekeerd dreigt de Catalaanse minister-president ermee de onafhankelijkheid uit te roepen als Rajoy artikel 155 activeert. Tot nu toe hielden beide partijen één hand op de handrem, maar de kans is groot dat de situatie zaterdag ontspoort.

Buitengewone zitting

De Spaanse regering komt dan in buitengewone zitting bijeen om de procedure op te starten om de Catalaanse autonomie op te heffen. “De Spaanse regering gaat door met de procedure die is voorzien in artikel 155 van de grondwet om de wettelijkheid in Catalonië te herstellen”, zo staat in een verklaring.

Grondwettelijke Atoombom

De Spaanse grondwet laat de centrale regering toe de “noodzakelijke maatregelen te nemen” om een autonome regio tot haar wettelijke verplichtingen te dwingen. Zo kan ze Puigdemont afzetten, de Catalaanse regering wandelen sturen of een nieuwe verkiezing van het Catalaanse parlement gelasten. Het zou de eerste keer zijn dat het artikel formeel wordt geactiveerd. Artikel 155 wordt wel eens omschreven als een “atoombom”.

De verklaring kwam er meteen nadat de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont gisterenochtend niet was ingegaan op een tweede ultimatum van de centrale regering om de afscheidingsplannen opzij te schuiven.