Catalaanse minister Buitenlandse Zaken: “Geen alternatief voor onderhandelingen met Madrid”

Catalaanse minister Buitenlandse Zaken: "Geen alternatief voor onderhandelingen met Madrid"

“We need to talk! Er bestaat geen alternatief voor het opstarten van onderhandelingen met de Spaanse overheid.” Dat heeft de Catalaanse minister van Buitenlandse Zaken Raül Romeva gezegd in Brussel, daags voor de regering in Barcelona door Madrid geacht wordt te verklaren dat ze de onafhankelijkheid van Catalonië niet heeft uitgeroepen. Romeva hield een persconferentie voor de internationale media. Zijn standpunt was duidelijk: onderhandelingen tussen Madrid en Barcelona zijn in het belang van iedereen. “Het probleem hier is echter het gebrek aan politieke wil bij de Spaanse overheid om te praten.” Maar moeten die onderhandelingen noodzakelijk uitmonden in de onafhankelijkheid van Catalonië? Dat wilde Romeva niet met zoveel woorden zeggen. “De uitkomst ligt niet op voorhand vast. Iedereen legt zijn eisen op tafel, dan gaan de onderhandelingen van start. Zo werkt politiek. Wij willen praten over het feit dat meer dan 2 miljoen Catalanen zich uitgesproken hebben voor een Catalaanse republiek, dat is onze eis. Maar de Spaanse overheid komt maar niet met een alternatief voorstel.” Mogelijke alternatieven voor onafhankelijkheid, zoals meer autonomie voor Catalonië, noemde Romeva niet.

Terwijl de Spaanse regering bevestigde dat Madrid zal proberen de autonomie van Catalonië volledig of gedeeltelijk op te schorten als de Catalaanse leiders niet afzien van de verklaring van de onafhankelijkheid, maakte Romeva duidelijk dat zijn regering niet van plan is in te binden. Het is dan ook koffiedik kijken wat er donderdag precies zal gebeuren. “De staat bedreigt ons met het activeren van artikel 155 van de grondwet, maar eigenlijk past ze dat al toe via de achterdeur”, zei Romeva. Dat hijzelf of Catalaanse minister-president Carles Puigdemont afgezet worden of achter de tralies vliegen, is volgens hem een mogelijkheid.

Romeva zei nog elk aanbod voor bemiddeling in dank te aanvaarden, maar benadrukte dat ook Madrid open moet staan voor hulp van buitenaf.

bron: Belga