Supreme Court in VS beslist of Microsoft data uit buitenland moet overhandigen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Amerikaanse Supreme Court zal beslissen of ordehandhavers die een misdaadonderzoek voeren, gegevens kunnen opvragen die technologiebedrijven in andere landen hebben opgeslagen. Het Hooggerechtshof besliste maandag om een zaak die eerder in het voordeel van Microsoft was beslecht, opnieuw te openen na een verzoek van de Amerikaanse overheid. Het dispuut dateert uit 2013. Amerikaanse aanklagers hadden een bevelschrift voor Microsoft om toegang te verschaffen tot e-mails in een onderzoek naar drugsmokkel. De gezochte gegevens van een e-mailaccount waren opgeslagen in een datacenter van het bedrijf in Ierland. Microsoft gaf enkel toegang tot gegevens die in de VS waren opgeslagen en weigerde de data uit Ierland te overhandigen.

Het bedrijf meent dat het de soevereiniteit van de landen waar de data is opgeslagen, zou aantasten als het bedrijf daarop zou ingaan. Ook zou dit een precedent scheppen waarbij andere landen data kunnen opvragen zonder dat land met de opgeslagen gegevens daarvan op de hoogte te moeten brengen, klinkt het.

In 2016 besliste het Court of Appeals for the Second Circuit in New York dat Microsoft de data niet moest overhandigen. De Amerikaanse overheid lanceerde daarop een verzoek om de zaak opnieuw te openen, waarop het Hooggerechtshof maandag is ingegaan.

Het hof zal nu oordelen over de eerdere beslissing, waarvan de Trump-administratie zegt dat het een hindernis is geworden voor misdaadonderzoeken. Zo werken Google en Yahoo niet meer mee met bevelschriften voor e-mails en andere gebruikersdata opgeslagen buiten de VS, aldus het ministerie van Justitie. Het hof zal de verschillende partijen horen begin volgend jaar en tegen juni een uitspraak doen.

De juridische strijd is van wezenlijk belang voor de bescherming van gegevens bij bedrijven. De technologiesector schaart zich achter Microsoft. Volgens het technologiebedrijf moet het Amerikaanse Congres de geldende wetgeving die al uit 1986 dateert, aanpassen aan de complexiteit rond de wereldwijde opslag van elektronische data.

"De huidige wetten waren geschreven voor het tijdperk van de floppy disk, niet de wereld van de cloud", aldus Brad Smith, voorzitter van Microsoft en juridisch directeur van Microsoft, in een blogpost.

Volgens hem moeten de privacyrechten van mensen worden beschermd door de wetgeving van hun eigen land. Microsoft herinnert er ook aan dat er al bilaterale akkoorden zijn om data uit te wisselen in criminele zaken.

Microsoft heeft meer dan 100 datacenters in een veertigtal landen, schrijft de Amerikaanse krant Washington Post.

bron: Belga