Iraakse troepen heroveren Jezidi-bolwerk Sinjar op Koerden

Iraakse troepen heroveren Jezidi-bolwerk Sinjar op Koerden
Iraakse troepen heroveren Jezidi-bolwerk Sinjar op Koerden

De Iraakse troepen hebben vandaag opnieuw de controle verworven over de stad Sinjar, bolwerk van de Jezidi-minderheid in het noordwesten van Irak die wordt vervolgd door de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat heeft het Iraakse leger meegedeeld. Koerdische strijders hebben zich “zonder geweld” teruggetrokken uit de stad. De Iraakse troepen zijn bezig met een opmars in gebieden die onder Koerdische controle stonden. Ze trokken maandag de provincie Kirkoek binnen en slaagden er onder meer in om de controle over te nemen van de militaire luchthaven en de zetel van de provincieraad in de gelijknamige regionale hoofdstad Kirkoek.

Het centrale bestuur in Bagdad en de Koerdische Autonome Regio ruziën al jarenlang over Kirkoek, maar sinds het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum op 25 september zijn de spanningen tussen beide fors opgelopen. De Koerden maken aanspraak op het olierijke gebied, terwijl het officieel geen deel uitmaakt van de Autonome Regio. In de zomer van 2014 namen de peshmerga’s de controle over van de provincie nadat het Iraakse leger er was gevlucht voor IS.

Een jaar later installeerden de peshmerga’s zich ook in het noordelijker gelegen Sinjar.

Bij het omstreden onafhankelijkheidsreferendum spraken de Koerden in Noord-Irak zich met een overtuigende meerderheid uit voor onafhankelijkheid. Het resultaat van de volksraadpleging wordt door de regering in Bagdad als ongrondwettelijk bestempeld.

Bron: Belga