Honderden Rohingya-dorpen platgebrand in Myanmar

In Myanmar zijn sinds eind augustus minstens 288 Rohingya-dorpen platgebrand. Dat zegt Human Rights Watch. De mensenrechtenorganisatie beroept zich onder meer op satellietbeelden, waarop tienduizenden vernielde huizen te zien zijn. “Het Myanmarese leger heeft honderden Rohingya-dorpen verwoest en heeft ook gedood, verkracht en misdaden tegen de mensheid begaan”, stelt HRW. De Rohingya, een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar, “werden ertoe gedwongen om voor hun leven te vluchten”, klinkt het nog.
De organisatie stelt ook dat verschillende aanvallen van het leger zich nog na 5 september voordeden. Nochtans had regeringsleider Aung San Suu Kyi toen verklaard dat de militaire operatie was afgerond.

Het Myanmarese leger startte op 25 augustus met de operatie, nadat Rohingya-strijders een aanval op enkele politiekantoren hadden uitgevoerd. Door de erg gewelddadige reactie van het Myanmarese leger zijn sindsdien al 582.000 Rohingya naar het buurland Bangladesh gevlucht, zo blijkt uit dinsdag bekendgemaakt cijfers van Unicef. Verschillende mensenrechtenorganisaties zeggen dat er sprake is van een “etnische zuivering” en van een systematische verdrijving van de staatloze minderheid.

bron: Belga