Grondwettelijk Hof annuleert wet waarmee referendum in Catalonië werd afgekondigd

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Spaanse Grondwettelijk Hof heeft dinsdag de wet op basis waarvan het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië op 1 oktober werd afgekondigd, definitief geannuleerd. De regio heeft geen recht op zelfbeschikking, aldus het Hof. "Het Grondwettelijk Hof heeft unaniem de volledige wet van Catalonië van 6 september, de 'wet van het referendum rond de zelfbeschikking' die op 7 september voorlopig werd geschorst, ongrondwettelijk en ongeldig verklaard", aldus het Hof in een persbericht. "Er bestaat geen 'recht op zelfbeschikking' voor geen enkel 'Spaans volk'", aldus de twaalf rechters, die toevoegen dat het "'recht' om de unilaterale afscheiding van de staat te promoten en uit te voeren" niet erkend is in de Spaanse grondwet.

De Spaanse justitie annuleert sinds 2014 systematisch de beslissingen en resoluties van de Catalaanse autoriteiten in verband met de organisatie van een onafhankelijkheidsreferendum. De wet waarop het referendum gebaseerd was, werd al een dag na de goedkeuring door het parlement voorlopig geannuleerd door het Hof.

Ondanks de talrijke maatregelen van Madrid en de repressieve aanpak van de politie die leidde tot honderden gewonden, vond het referendum toch plaats op 1 oktober. De opkomst bedroeg 43 procent, en daarvan stemde 90 procent voor de onafhankelijkheid. Dat geeft de Catalanen het mandaat om de onafhankelijkheid uit te roepen, aldus de Catalaanse regering. Zowel Madrid als de internationale gemeenschap erkennen het referendum niet.

De Catalaanse regering kreeg maandag nog van Spanje tot donderdag de tijd om officieel te stellen dat ze niet de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen, na een toespraak van de Catalaanse premier Carles Puigdemont vorige week.

Bron: Belga