Dodentol bosbranden Portugal stijgt tot 41

Dodentol bosbranden Portugal stijgt tot 41

De dodentol van de bosbranden in Portugal is opgelopen tot 41. Dat heeft de civiele bescherming gemeld. “We zijn van 37 naar 41 doden gegaan”, aldus woordvoerster Patricia Gaspar. Het aantal gewonden is gestegen tot 71, van wie er 16 erg aan toe zijn. Zes van de zeven mensen die maandag als vermist werden opgegeven, zijn ondertussen gevonden.
De branden, die veroorzaakt werden door maanden van droogte, waren vooral ernstig in de regio’s van Coimbra en Castela Branco, in het centrum van het land, en in de noordelijke regio van Viseu.

Door een regenfront en de wind die is gaan liggen, is de brandweer er intussen in geslaagd de belangrijkste branden onder controle te krijgen. Er zijn wel nog enkele kleinere brandhaarden. Meer dan 3.000 spuitgasten blijven gemobiliseerd op het terrein. Voor de komende dagen wordt nog regen voorspeld in Portugal, en de temperaturen zullen nog dalen.
Dinsdag zijn in het land drie dagen van nationale rouw begonnen.

Het is al de tweede keer dit jaar dat Portugal met dodelijke bosbranden te maken krijgt. Medio juni vielen 64 doden en meer dan 250 gewonden in de buurt van Pedrogao Grande, zo’n 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon.
In de Spaanse provincie Galicië, in het noordwesten van het land, kostten bosbranden het leven aan vier mensen.

bron: Belga